Елза и Ана „оживяват“ при минус 8 градуса

0
46
Сто и трийсет ледени блока

Фигурите на Елза и Ана вече „оживяват“ под умелите ръце на участниците в поредното издание на Ледения фестивал в Русе.

ice_fest_elza04По умелите ръце на творците огромните ледени блокове вече придобиват очертанията на приказните герои. С помощта на дрелки, триони, длета и др. те ваят ледените фигури при температура от минус осем градуса, поддържана от специално монтиран ледогенератор.

Както ТВН вече съобщи, тази година за първи път фестивалът на ледените фигури ще се проведе на закрито, в специално изградена за „Ice Fest 2016“ шатра. Това ще позволи, независимо от капризите на времето, творбите да се съхранят и русенци и гостите на града да могат за им се наслаждават до средата на февруари.

„Така се работи най-добре. Аз дори съм потна“, твърди с усмивка Ирина Тафлевская от Украйна, която русенци познават и от Фестивала на пясъчните фигури. Според нея, между ваенето на пясък и на лед има огромна разлика.

ice_fest_elza03Участниците тази година са от 8 страни, тази година темата е с мотиви от хитовия филм „Замръзналото кралство“. Скулптурите работят при температура от минус 8 градуса. Студът се поддържа на това ниво и ако атмосферата малко се затопли, генераторът автоматично се включва и охлажда.

„По традиция Русе е градът на първите неща и сега с ледения фестивал на закрито, който се случва за първи път не само в България, а и на Балканите, градът добавя още една премиера към стотиците, с които е известен. Още повече, че и първите ледени фигури по нашите земи са били изваяни и изложени именно в Русе”, припомни кметът Пламен Стоилов.

русенци ще могат да видят уникалните фигури на 21 декември, когато официално ще бъде открит фестивалът. Както подобава в такива случаи, ще има и специална програма, участие в която ще вземе и квартет Belcanto.