терористичен акт на „Шан-з-Елизе“

Терористичен акт на „Шан-з-Елизе“, един полицай убит

Автор:
21 апр. , 2017  

Един френски полицай е убит, а друг ранен в центъра на френската столица Париж снощи. Инцидентът стана на булевард „Шан-з-Елизе“.

Според местната телевизя BFMTV нападателят е застрелян. Състоянието на ранения полицай е много сериозно, съобщиха от полицията в града. Стрелбата избухна около 21.00 часа местно време до № 104 на известния парижки булевард, недалеч от магазина Marks & Spencer. Кола се изравнила с полицейски автомобил, от нея излязъл мъж и открил огън с автоматично оръжие, по автомобила на полицията. Той убил един от полицаите и тръгнал да бяга, като междувременно взел на прицел други полицаи. По думите на говорителят на вътрешното министерство Пиер-Анри Бранде, мъжът е успял да рани други двама полицаи, след което е бил застрелян от силите на реда.

Около мястото на инцидента има над 20 полицейски коли, а един вертолет прелита над района, който е отцепен. Според очевидци е “имало поне двама нападатели”. От вътрешното министерство призовават гражданите да избягват района около кървавия инцидент.

Нападателят е бил идентифициран, но неговото име няма да бъде оповестено, докато следователите не установят имал ли е съучастници, заявиха от прокуратурата във френската столица, цитирани от Ройтерс. „Самоличността на нападателя е известна и е проверена. Няма да я издам, защото са в ход разследвания и претърсвания“, заяви пред журналисти прокурорът Франсоа Молен.

Терористичната групировка “Ислямска държава” пое отговорност за нападението над служители на реда във френската столица.

Стрелбата в центъра на Париж стана три дни преди първия тур на президентските избори във Франция, която е в извънредно положение след вълна от безпрецедентни джихадистки атентати от 2015 г. насам, отнели живота на общо 238 души.

 

 Comments are closed.