Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

ГЕРБ внесе Истанбулската конвенция в Конституционния съд

Автор:
8 февр. , 2018  

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) искането за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция (ИК) с Конституцията на България.

Искането беше внесено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че основанията за искането са записани в Конституцията и в Закона за КС. Искането е подписано от 75 депутати от ПГ на ГЕРБ. Към искането са приложени и всички получени в НС становища по конвенцията.

„Анализирали сме всички отрицателни становища. Дали сме и нашите аргументи „за”. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии“, поясни Кирилов.

Според него, реалните варианти са два – Конституционният съд да приеме, че Конвенцията съответства на Конституцията и ратификацията е допустима, или обратното.

„Съобразно това, кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме бъдещи, евентуални или хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, включително и от съгласието и консенсуса в парламента”, допълни Кирилов.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.