Горнооряховската болница се сдоби с ново оборудване

0
24
Горнооряховската болница

Ново лапароскопско оборудване бе монтирано в Хирургичния блок на  Горнооряховската болница. Комбинираната система е последно поколение и е произведена от водеща американска компания.

Новата система включва 32-инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож и аспирационна помпа. Оборудването струва 70 000 лв., като 90% са осигурени от Община Горна Оряховица.

„На територията на областта, други общински болници не разполагат с такова оборудване. Единствено областната болница разполага. Това за население от над 200 000 в областта със сигурност не е достатъчно. Така че аз се радвам, че с новото оборудване ще можем да поемем по-голям обем от такъв тип оперативна дейност. През изминалите две години се закупи оборудване за 200 000 лв. Предстои да проведем обществени поръчки за закупуване на нов рентген, който ще е между 100-150 хил. лв., нов ехограф, модерен, който също ще е на стойност между 50 и 100 хил. лв.“, каза д-р Иван Иванов – директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

За разлика от конвенционалните операции, възстановителният период за пациента се съкращава, намалява се и рискът от следоперативни усложнения.

От две години насам в стационара успешно се развива коремна лапароскопска хирургия. Част от горнооряховските хирурзи, заедно със свои колеги от болницата в Плевен, извършват безкръвни операции на жлъчен мехур, като се предвиждат също операции на херния и на апендикс. В АГ отделението също се правят различни безкръвни гинекологични интервенции.