Григор Димитров надделя над Доналдсон в петсетов трилър

0
22
В петсетов трилър

Григор Димитров се класира за третия кръг на “Ролан Гарос” след петсетов трилър. В продължила повече от 4 часа битка най-добрият български тенисист, поставен под №4 в основната схема, победи Джаред Доналдсън (САЩ) в пет сета – 6:7(1), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8.

Това е една от най-дългите и изцеждащи битки в Париж до момента тази година. Американецът е считан за един от най-талантливите тенисисти в тура. В момента 21-годишният Доналдсън е №57 в света, а в първия кръг победи Николас Джари от Чили в голяма петсетова битка

Срещата започна лошо за Григор, който допусна пробив още в първия гейм на мача. Хасковлията обаче започна да играе на по-високо ниво и бързо изравни за 2:2. Доналдсън направи нов пробив за 5:4 и дори имаше сетбол на свой сервис в десетия гейм, но го пропусна и първият сет се насочи към тайбрек. В него българинът допусна страшно много неточности и логично загуби с 1:7 точки.

Димитров стабилизира играта си във втория сет, когато не допусна да загуби подаването си. Напротив, българинът направи важен пробив в петия гейм и бързо успя да възстанови равенството в сетовете след 6:4.

По сходен начин, но с разменени роли, се разви третият сет. В него и двамата играчи печелеха подаванията си до десетия гейм, в който българинът се оказа назад с 15:40 и това позволи на Доналдсън да поведе в резулта с 2-1 сета.

Опрян до стената, четвъртият в основната схема се представи отлично в четвъртия сет. Тогава Григор подобри много и изпълнението си на сервис, не допусна нито една двойна грешка и пробивът, който осъществи за 2:1 гейма, му бе достатъчен да спечели четвъртия сет и да прати мача в решителен пети.

Малко преди началото му обаче, докато течеше още четвъртият, Доналдсън поиска медицинска помощ, след като получи схващане в крака. Въпреки това обаче американецът влезе в доста добра форма в петия сет и успя да измъкне няколко поредни гейма на нула. Димитров също печелеше подаванията си, но обикновено с по-големи затруднения. Критичен момент за българина имаше в осмия гейм, в който сервираше при дюс, но така и не даде точка за пробив за съперника си.

Проблемите на Доналдсън в лявото бедро, идващи от втория му пореден петсетов мач, се изостриха в 13-ия гейм, когато американецът сервира дори и под рамо на геймбол, за да пести сили и това му донесе успех.

Димитров обаче успя безпроблемно да докара нещата до 7:7 в 14-ия гейм, а в следващия най-сетне проби сервиса на изтощения си съперник. Изненадващо обаче Доналдсън изведнъж намери сили в себе си и със страхотен кураж измъкна следващия гейм и изравни за 8:8.

За съжаление на американеца обаче и в 17-ия гейм получи крамп, този път на десния крак и това даде шанс на Димитров отново да пробие, този път за 9:8. В следващия гейм изненада вече не се получи и Димитров го спечели на нула, класирайки се за втора поредна година за третия кръг на “Ролан Гарос”.

Следващият съперник на Григор ще бъде испанецът Фернандо Вердаско. Испанецът също прекара 4 часа и половина на кортовете във френската столица за първата си победа в турнира.