Грипната епидемия в Русе продължава

Грипът удря в гърдите, поваля за 2 часа

Автор:
9 ян. , 2018  

За разлика от настинката, която засяга предимно горните дихателни пътища и преминава по-леко, грипът поваля изведнъж и се лекува по-трудно.

Това напомня националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев във връзка с появилите се първи сигнали за настъпване на коварната болест у нас. По думите му, заболяването идва с тежест в гърдите и само за два часа засяга тежко организма. Симптомите му са болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите, ставите, на човек му се лежи и трудно става от леглото.

„Когато тези симптоми се появят и се развият в рамките на няколко часа, това е грип”, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев. В тези случаи трябва до 36 часа да се приеме противогрипно лекарство. У нас те са две и е добре да има в дома едно под ръка, за да се приеме веднага. Редно е, разбира се, да има предварителна консултация с личния лекар, съветва проф. Кантарджиев.

Лекарството трябва да се вземе в първите часове, защото след това ефективността му намалява. Антибиотици се приемат само когато инфекцията е бактериална или се е усложнила до такава, в противен случай действието им е безсмислено, припомня микробиологът.

Когато попаднат във външна среда, грипните вируси оцеляват до 4 часа, каза още проф. Кантарджиев. Най-често те полепват по повърхности на предмети. Ако някой кихне или се изкашля в ръката си и веднага след това пипне повърхност, той предава вирусите, които дори след часове могат да заразят някой друг. По същия начин може да се предаде заразата и след здрависване. Ако се здрависаме с болен, който е кашлял в ръката си, и след това пипнем очите, устата или носа си, вероятността да се заразим е голяма.

Всички форми на грип са най-опасни за бременните – те трябва особено да внимават в какви помещения седят и да не са сред болни хора.

Добрата профилактика е един от основните начини да се предпазим от грипна зараза. Наред с почивката, приемането на здравословна храна и достатъчно течности обаче, по време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим. Независимо дали сме навън или на затворено място, е най-добре да се разговаря с хората на метър и половина разстояние.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.