„Хлябът свързва Европа – създайте и изпечете „вашата“ Европа!“

Автор:
11 апр. , 2018   Video

„Хлябът свързва Европа – създайте и изпечете „вашата” Европа!” – под това мото премина кулинарна изложба, подредена от възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“. Съорганизатор на проявата беше Институтът за виртуално и традиционно обучение на възрастни към Университета в германския град Улм.

Един от седемте участници беше Силвестър Симеонов от 11-и клас, който представи традиционна бисквитена торта, но със сол в глазурата, по английска рецепта. Същевременно бисквитите бяха потопени в друга глазура, която им придава мек вкус и аромат. Според автора крайният резултат е невероятен: „Отвън ще усещате, че е солена, а отвътре – истинска сладост!“

Неговата съученичка Елизабет Иванова пък представи традиционна питка със семена, символизираща задругата между България и Европейския съюз. В средата на питката е нашата страна, а около нея в кръг са подредени дванадесетте звезди – символ на европейското единство. Според нея по този начин се подчертава ролята на България в Европа.

Вкусните печива бяха оценявани от компетентно жури, като наградата за авторите на двата най-добри експоната е неколкодневно посещение на изложби в град Улм и възможността да се включат в Дунавския фестивал на 12 и 15 юли.

„Децата трябваше да изработят тестено изделие, което по някакъв начин да символизира обединяващата роля на Европейския съюз. Всеки по свой начин е представил виждането си по темата, затова и експонатите са толкова различни“, заяви директорът на гимназията Ренета Вълева. Подобни надпревари ще се проведат в Румъния, Сърбия, Германия и Полша.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.