Хората с над 50% увреждания пак ще пътуват безплатно в Добрич

0
44
В 29 общини

Хората с над 50% увреждания пак ще пътуват безплатно в обществения транспорт в Добрич.

Това стана факт, след като местните старейшини прегласуваха решението си от предходната сесия за безплатните карти за градски транспорт на хора с увреждания. Причината за прегласуването бяха жалби на 3 организации на инвалидите. В резултат на прегласуването беше върнат старият критерий за раздаването им.

Миналия месец Общинският съвет в Шумен взе решение хората с право на безплатна карта за транспорт да са с над 70% увреждания. Това предизвика недоволство сред тях.

Нивелин Радичков припомни, че още на миналата сесия поиска прегласуване на решението и подкрепа на местната администрация за предложението като критерий да остане 50% инвалидност.

Средствата, които може да задели Общината, обаче са едва 52 хил.лв. и стигат само за 173 карти. Затова безплатният абонамент се разпределя само между членуващите в организации на хора с увреждания.

Един от вариантите, които предлагат съветниците, е да се сформира комисия, която по-справедливо да разпределя картите не само според степента, но и според вида на увреждането, за да се избегне субективният фактор при сегашното разпределение от председателите на организациите.