И малкото силистренски кайсии заминават отвъд Дунав

0
42
силистренски кайсии

На прочутата силистренска кайсия се радват повече съседите, и малкото оцелели след не особено благоприятната за тях пролет плодове заминават на другия бряг на Дунав.

Основно румънски търговци изкупват силистренските кайсии. Те диктуват цената, а местните производители са принудени да се съгласяват, защото друг пазар няма.

„При нас трудно се продава кайсията, понеже имаме внос от Гърция и е на по-ниска цена заради тяхната субсидия, която е двойно по-голяма от нашата и могат да намалят цената до минимум. При нас, цената в този момент трябва да е 1 евро, за да бъде всичко нормално, да си погасим разходите и да остане минимална печалба“, е мнението на производителя Георги Иванов.

„Овощарите имаме огромни загуби тази година, особено тези, които се занимават с кайсии. Например едно дръвче, което трябваше да даде 20 кг, има само 4 броя кайсии. Решаваме проблема с труда, но много трудно. Няма работници, защото се отпускат много помощи, а един човек, който е на помощи – няма да отиде да работи, понеже взема някакви дребни пари и задоволява нуждите си“, каза още Иванов.

Сред другите големи проблеми на земеделците в региона е и фактът, че няма нито едно преработващо предприятие на територията на Крайдунавска Добруджа.