И през ноември – температури до 20 градуса, първият сняг – след 22-ри

0
222
Астрономическата есен

Това показа месечната прогноза на синоптиците от НИМХ при БАН. Прогнозите са средната месечна температура да бъде около и малко над нормата, като най-ниските температури ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите – между 15 и 20 градуса.
Месецът ще започне със сравнително студено време, но постепенно температурите ще се повишат. През повечето дни от десетдневието времето ще се определя от антициклон – на много места в равнините и низините ще бъде мъгливо или със слоеста облачност, а над планинските райони ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. В края на периода облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, ще настъпи и понижение на температурите.

През второто десетдневие ще бъде динамично, с чести промени на времето и температурите. Около 11, 14, 17 и 20 ноември ще преминават бързи атмосферни смущения, при които ще има валежи, като по високите полета и в Предбалкана дъждът ще се примесва и със сняг.
През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото ще застудее по-чувствително и на повече места в Северна България и по високите полета дъжд ще преминава в сняг. Първите снеговалежи в населените места може да се очакват след 22 ноември. Временно повишение на температурите ще има в средата на десетдневието.