Интерактивни игри учат как да избираме морските дарове

0
36
Интерактивни игри

Как да избират морските храни, които консумират, без това да нанася вреди на водните екосистеми, могат да научат посетителите на Екомузея в Русе.

Образователните дисплеи са разположени в залата за временни изложби на Екомузея и са част от инсталацията на  WWF-България Рибен буквар 2.0., представляваща своеобразен наръчник за избор на морска храна. Игрите са насочени към аудитория от различни възрасти. Освен своя занимателен характер, разработените програми имат висока информативна, познавателна, образователна и възпитателна насоченост.

Една от игрите в дава възможност на посетителите да пазаруват и да изберат рибни продукти. Преди да направят своя избор обаче, те получават цветови кодове, които ориентират кои продукти са полезни и кои не, какво е препоръчително да купим и какво не, защо трябва да предпочетем един вид риба пред друг вид, на какво трябва да обръщаме внимание и какво трябва да знаем Допълващи текстове предоставят обстойна информация за състоянието на популациите и за начина на тяхното опазване.

В играта „Спечели време за рибите“ по-малките гости на Екомузея имат възможност сами да уловят рибки. Получават бонус точки, ако въдичката им хване голяма риба, малък брой точки, ако рибата им е от забранен вид, а точки се отнемат, ако играчите уловят маломерна рибка – вид, който още не се е размножавал.

Третата игра е изградена под формата на въпроси с възможни отговори. Посетителите разбират какво е свръхулов, с какво той застрашава рибния баланс в световен мащаб, защо и как трябва да се опазват популациите и как тяхното намаляване се отразява на икономическите показатели на различните държави. Гостите на Екомузея се запознават с етикетите, които трябва да притежава всяка закупена риба, както и сертификатите за устойчива морска храна.

Според статистиката на WWF-България, потреблението на риба и рибни продукти се увеличава. От края на Втората световна война до днес консумацията е нараснала   двойно. Рибните запаси в световен мащаб са намалели с повече от 50%. Спасението за част от популациите на риба е култивираното развъждане, което да може да отговори на нарасналото потребление, коментират специалистите.

Освен образователните дисплеи, интерактивната инсталация Рибен буквар 2.0. разполага със звуково-визуални ефекти, които отправят послания в посока на намаляване на свръхулова, стимулиране на устойчивия риболов и опазване на популациите.

Интерактивната инсталация Рибен буквар 2.0. и образователните модули ще останат в Екомузея до края на месец януари 2017 г.

Посетителите имат възможност да се включат в благотворителната кампания чрез закупуването на сувенири – плюшена играчка панда в два размера, брошка есетра, 3D пъзел рис. С дарението се подпомага дейността на WWF по опазване на защитените територии и застрашени видове (рис, есетри) в България.