Инцидент с дете вади на показ административния батак в здравеопазването

0
28
Инцидент с паднало

pediatria-detsko_leglo02Инцидент с паднало от креватчето си 2-годишно дете извади на преден план част от проблемите на Педиатрично отделение в Университетската болница в Русе и административния батак, препятстващ тяхното решаване.

Случаят е от преди 2 седмици, но едва сега бе направен обществено достояние от майката на пострадалото дете. По думите й, момиченцето се изправило в болничното легло и се подпряло на предпазната ограда. Тя се счупила на място, където преди това имало заварка, и детето паднало на земята, при което ударило сериозно главата си.

Инцидентът хвърля известна светлина и върху печалния факт, че родители масово недоволстват от мизерните условия, при които се лекуват децата им. Нещо повече, лекари дори признават, че бързат да изпишат малките си пациенти, за да стоят колкото се може по-малко в отделението.

d-r_novakov02Според зам.-директора на УМБАЛ д-р Йосиф Новаков, една от основните причини е, че поради продължаващи административни процедури, все още отделението не може да се премести на 9-ия етаж в Хирургичния блок, където условията са несравнимо по-добри.

Още преди две години болницата, мажоритарен собственик на която е държавата и Онкодиспансерът в Русе са се договорили,  Детското отделение да бъде преместено на 9-ия етаж на новата сграда или т. нар. Хирургичен блок, а  Онкохирургията да заеме опразненото детско помещение. Дори, по думите на д-р Новаков, дарител е осигурил необходимите средства, за да бъде направен ремонтът. Оттогава досега тази размяна обаче не е направена.

kamen_kojuharov10„Ще се преместим, когато имаме възможност за това и бъдат осигурени пари. Освен това, дарителят не заявява изрично, че държи Педиатричното отделение да бъде преместено точно на 9-тия етаж на Хирургическия блок. Поддържаме връзка с колегите и те добре знаят проблема“, каза в отговор шефът на Онкодиспансера д-р Камен Кожухаров.

И двамата ръководители на болници отлично знаят, че няма как да изхвърлят болните на улицата, за да се стане очаквания ремонт и преместване. Заради това, въпреки че пари за преместване на Детското отделение са осигурени от дарител, то засега ще остане в сегашните си помещения.