Искат мораториум върху сеченето на липови дървета

0
48
мораториум върху сеченето на липови дървета

Да бъде наложен мораториум върху сеченето на липови дървета в Шумен. За това настоява общинският съветник Добромир Драев. Повод за искането му е започналото преди седмица изсичане на липи в квартал „Тракия“, което възбуди обществено недоволство. Бе организирана и подписка с искане за спиране на сечта. От Общината обаче обясниха, че се премахват само дървета, които са болни или пречат на инфраструктурата.

Предложението на Добромир Драев е да спре сечта на здрави дървета, докато не бъде представена цялостна визия за озеленяването на града и не стане ясно, какво е реалното намерение, заяви общинският съветник.

От администрацията обясниха, че са изсечени общо 24 липи. Голяма част от тях пречат на инфраструктурните проекти, които се реализират в Шумен. Други дървета пък са отсечени по сигнал на граждани.

„Никога не сме си мислели, че ние ще тръгнем и ще правим поголовна сеч. Това не ни е минавало през ума. Напротив, искаме да подредим цялата зелена система, да я вкараме в нова визия – с нова поливна система, с нови площи, засадени с цветя, да ги разширим тия площи. Ако се обяви такъв мораториум, това означава да се стопира строителството, развитието на проектите – при положение, че ние ги подготвяме няколко години“, каза зам.-кметът на община Шумен Боян Тодоров.

В началото на юли пред общинските съветници ще бъдат представени плановете на проектите, за да се запознаят, какво озеленяване е предвидено.