„на червено“

“История на войника” – зрители и изпълнители заедно на сцената

Автор:
14 февр. , 2018  

В Русе публика и оперни артисти ще съпреживеят заедно “История на войника” – от Игор Стравински, съобщи режисьорът на постановката Пламен Бейков.

Спектакълът на Русенската опера ще бъде представен в камерна обстановка утре, 15 февруари, като зрителите ще бъдат настанени на столове на сцената. Постановката е посветена на стогодишнината от края на Първата световна война.

В спектакъла участва инструментален ансамбъл от оркестъра на Русенската опера. Диригент е Юрий Илинов, хореограф – Никол Джиброва, а сценограф е Петя Динова.

“История на войника” е музикална мимодрама, написана от Игор Стравински през 1917 г. по текста на Шарл-Фердинан Рамю. В нея участват разказвач, изпълнители-актьори, танцьори или пантомимисти и седем инструмента – цигулка, контрабас, фагот, тромпет, тромбон, кларинет и ударни инструменти.

“Надявам се, че “История на войника” ще има бъдеще. Планираме да бъде представена в София, както и на други места”, обясни директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев.

По думите на диригента Юрий Илинов музиката е много съвременна, понятна е и за младите хора.

“История на войника” е поставена за първи път в Русе през 1982 година. Тогава режисьор е Константин Димчев, а диригент – Веселин Байчев. За последен път е поставена на русенска сцена през 2001 г. – по време на международния фестивал “Мартенски музикални дни”.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.