Изкуствен интелект помага на незрящи

0
32
Изкуствен интелект помага на незрящи

Две компании са помислили за това, как незрящите да възприемат визуалната информация, съобщава TechCrunch.

Microsoft разработи изкуствен интелект – Seeing AI, който помага на хората да разглеждат снимки чрез допир и превръща всичко в аудио описания в реално време.

„Новата функция позволява на потребителите да докоснат изображение на сензорен дисплей и ще чуят описание на обектите в кадъра и тяхното местоположение един спрямо друг“, коментира Сакиб Шаик, ръководител на Seeing AI в блога на компанията.

Приложението може да опише физическите характеристики на хората и да определи тяхното настроение. Използва лицево разпознаване и отгатва хората на снимката, дори описва какво правят, с кого са, къде са.

Освен това приложението ще дава и допълнителни обяснения в зависимост къде потребителят докосва изображението. По този начин ще дава повече подробности за дадения обект, които може да не са споменати в първоначалното общо описание на кадъра. Например какво е кучето, какви са цветята и др. Приложението е безплатно и налично в момента за iPhone и iPad. Поддържа само английски език.

Другата технологична компания Google е създала приложение, което може да служи като гид за околния свят. Google Lookout е достъпно за потребители на територията на САЩ, които притежават някои от Pixel смартфоните на компанията.

Също използва изкуствен интелект, а чрез камерата на телефона разпознава обекти от околната среда и съобщава чрез аудио какво представляват те. Програмата чете табели, различава валути и дори да сканира баркодове.

Google Lookout скоро ще бъде достъпен за повече устройства, държави и платформи, и е напълно безплатен.