Извънредна ситуация с неизвестни химически и радиоактивни вещества край Русе

0
970
Извънредна ситуация с неизвестни химически и радиоактивни вещества

Екипи проиграха извънредна ситуация с неизвестни химически и радиоактивни вещества край Русе.

Това стана в рамките на пожаро-тактическо учение “Дунав-2019”. В него участваха съставни части на Единната спасителна система (ЕСС), на заинтересовани други организации, служби и териториални звена, както и на спасителни екипи от Инспектората за извънредни ситуации “Влашка” в румънския град Гюргево. Учението включваше действия при химическа, биологична, радиационна и ядрена ситуация. В първата част екипите са открили и обезопасили неизвестно радиоактивно вещество, установено при преминаването на автомобил през ГКПП “Дунав мост”.

Втората част на учението включваше реакция при инцидент с неизвестни химически вещества. Разиграна бе следната ситуация – неизвестен човек е изхвърлил в лимана на Дунавския драгажен флот пет метални и три пластмасови варела с неизвестно химическо вещество с криминална цел. Част от съдовете са спукани, като изтича течност. Има и пострадал работник. Той първи е забелязал варелите и е вдишал изпаренията.

Екипи са обезопасили съдовете. С помощта на специална помпа е преместена течността в здрави варели. Използвана е и техника с висока проходимост, тъй като мястото е трудно достъпно. За установяването на вида на химическото вещество се взети проби, които са изследвани в лабораторията на румънската спасителна служба.

Целта на занятието е да се провери готовността и координацията между всички части от Единната спасителна система, както и взаимодействието с румънските колеги. Друга цел на учението е да се извърши тренировка с необходимото за ситуацията оборудване – газ-анализатори, средства за радиационен контрол, за деконтаминация – обеззаразяване, поясни старши комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция “Оперативни дейности” към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” .