Каталуния

Каталуния едностранно обявява независимост утре?

Автор:
22 окт. , 2017  

Ръководителят на Каталуния Карлес Пучдемон подготвя на 23 октомври едностранно провъзгласяване на независимостта, съобщава вестник “Конфиденсиал”.

Според изданието засега не е известно как точно ще бъде обявено скъсването с Испания. Не е изключено да бъде свикано извънредно заседание на регионалния парламент за “анализ на сегашната политическа ситуация”.

Каталунските власти искат да провъзгласят независимост преди испанският Сенат (горната камара на парламента) да одобри мерките на централното правителство за ограничаване на самоуправлението на региона, което е предвидено за 27 октомври.

Централното правителство смята да разпусне каталунското правителство и да насрочи парламентарни избори в региона до половин година.

Снощи около 450 000 души участваха в демонстрация в Барселона с призив да бъдат освободени задържаните активисти на каталунската независимост Жорди Санчес и Жорди Куишарт. Срещу двамата активисти са предявени обвинения в подстрекаване към метеж заради призивите им към каталунците да участват в референдума за независимост на 1 октомври. Демонстрацията се проведе само часове, след като правителството в Мадрид задейства член 155 от конституцията за ограничаване на каталунската автономия. Централното правителство смята да разпусне каталунското правителство и да насрочи парламентарни избори в региона до половин година.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.