Испания

Каталуния обяви независимост, Испания й отне автономията

Автор:
28 окт. , 2017  

Със 70 гласа „за“, 10 – „против“ и 2 „въздържал се“ каталунският парламент гласува резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания.

Както ТВН вече съобщи, депутатите от опозиционните фракции на каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуването на внесената от мнозинството резолюция за провъзгласяването на независимостта.

Минути след като Каталуния обяви независимост, Горната камара на испанския парламент гласува “за” влизането в сила на член 155 от Конституцията, с който се отнема автономията на областта. Това означава, че се въвежда пряко управление на Каталуния и се отнемат правомощията на регионалните власти.

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа “за”, 47 “против” и един “въздържал се”.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес. По рано днес испанският премиер Мариано Рахой обяви, че първото нещо, което ще направи при задействане на член 155, е да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон.

Междувременно главният прокурор на Испания заяви, че ще повдигне обвинение за вдигане на бунт срещу каталунския президент и членовете на кабинета му, съобщи Sky News. Според испанското законодателство, вдигането на бунт може да се накаже с до 25 години затвор. По-малки са присъдите, ако бунтът не доведе до насилие.

Обявената от каталунците независимост няма да получи подкрепа от нито една влиятелна държава или институция. Европейската комисия каза, че нищо не се е променило след вота в Барселона. Още от началото на кризата Европейският съюз категорично застана на страната на Мадрид и призова споровете около степента на самоуправление на Каталуния да се решат с преговори.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.