Каталунския парламент

Каталунския парламент само ще потвърди резултатите от референдума

Автор:
10 окт. , 2017  

Поне засега ръководството на каталунския парламент няма да подложи резултатите от спорния референдум за независимост на обичайните парламентарни процедури.

Това съобщава Асошиейтед прес, цитирайки служител на областното събрание.

Цитираният служител на каталунския парламент заявява, че ръководството на регионалния законодателен орган няма да предприема никакви действия, освен да потвърди получаването на резултатите от референдума, предадени в петък от регионалното правителство.

По-рано сепаратисткото каталунско регионално правителство заяви, че резултатите от допитването на 1 октомври са валидни. 90 на сто от гласувалите подкрепиха независимостта при избирателна активност от 43 на сто от регистрираните гласоподаватели. Испанското правителство обаче обяви референдума за незаконен.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон все още не е съобщил какво послание ще отправи към регионалния парламент в 18 ч. (19 ч. българско време) днес. Сепаратистки политици заявиха, че очакват декларация, основаваща се на резултатите от спорния референдум за независимост, произведен на 1 октомври.

Полицията охранява обществените сгради и затвори парка около регионалния парламент в Барселона, защото евентуална декларация за независимост тази вечер вероятно ще доведе до остра реакция на централните испански власти, отбелязва АП. Каталунската полиция Мосос д’Ескуадра се разположи в околностите още призори, за да попречи на навлизането на протестиращи за или против независимостта.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.