Каталунският парламент

Каталунският парламент обяви независимост от Испания

Автор:
27 окт. , 2017  

С тайно гласуване каталунският парламент гласува резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания, съобщи ТАСС.

Резолюцията бе внесена от мнозинството. Преди гласуването на парламента депутатите от опозиционните фракции на каталунския парламент напуснаха пленарната зала. Тъй като националистите имат мнозинство, това не попречи на кворума в пленарната зала.

Гласуването беше в две части – за начало на процеса на отделяне от Испания и за обявяване на независимостта на Каталуния. В приетата резолюция се иска от международната общност да признае Каталунската република като суверенна държава. Вотът беше таен, за да спаси депутатите от наказателно преследване за бунт от властите в Мадрид.

Депутатите в Барселона направиха крачката минути преди Сенатът в Мадрид да гласува за задействане на чл. 155 от Конституцията, който дава на властите в Мадрид възможност да поемат управление на ключови сегменти от каталунската автономия, включително финансите, полицията и обществените медии.

“Това, от което каталунците трябва да се защитават, не е така наричаният от тях сега испански империализъм, а малцинство, което по нетолерантен начин се обявява за собственик на Каталуния и смята за изключително свои историята, културата и чувствата, които са наследство на цялата общност”, заяви  испанският премиер Мариано Рахой.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.