Близо 90 процента от каталунците

Каталуня реши, че иска независимост

Автор:
2 окт. , 2017  

Близо 90 процента от каталунците искат независимост, стана ясно след като регионалното правителство на Каталуня обяви, че 89,3% процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение са за независимост. Правото си на вот са упражнили малко над 42% от общо 5 340 000 имащи право на глас. Бюлетина с “не” са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.

Испанският премиер Мариано Рахой каза, че Каталуня не е успяла да проведе референдум за независимост. По думите му, народът на Каталуня е бил подлъган да участва в забранено гласуване.

Референдумът бе обявен за противоконституционен, заради което неделното гласуване беше белязано от сблъсъци и насилие. Повече от 800 души пострадаха, след като силите за сигурност, изпратени от Мадрид, се опитаха да попречат на хората да гласуват. Рахой благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона. Той призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

Автономната област Каталуня разполага със свой парламент, правителство, полиция, взема решения, свързани с образованието, здравеопазването, сигурността и социалните услуги. Каталунският език е официален. Автономната област обаче няма право да взема решения, свързани с отбраната, международните отношения и финансовата политика. Именно последната точка е особена чувствителна за каталунците, които поискаха независимост.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.