„Кавалджията на света“ и Швейцарския младежки симфоничен оркестър с концерт в Русе

0
28
Теодосий Спасов и Младежкия

„Кавалджията на света“ Теодосий Спасов и Швейцарският младежки симфоничен оркестър JSO Bern ще изнесат концерт в Русе, съобщиха организаторите от Община Русе и фондация „Алегра“.

Концертът, който ще бъде под ръководството на диригента Дружелюб Янакиев ще бъде на 12 юли, четвъртък, от 20:30 ч. на площад „Свобода“. Освен „кавалджията на света“ солисти в програмата ще бъдат още пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев (ударни).

Русенци и гостите на града ще имат изключителната възможност на 12 юли да видят отблизо зашеметяващите класни музиканти и да се насладят на една впечатляваща концертна програма под мотото „На изток от Алпите“, в която ще звучат „Унгарски танци“ от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску и „Ръченица“ от Петко Стайнов.

Световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов се е изявявал неведнъж на русенска сцена, но за първи път в Русе ще бъде в компанията на младите музиканти от Швейцарския младежки оркестър. Той ще изпълни произведенията „Странен повод“, „Балада за една надута гайда“, „Отвъд границата“, „Отворено настроение“.

Сред солистите на JSO Bern  в Русе ще се изяви невероятният пианист Ивайло Ковачев, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Сред неговите партньори са концертмайсторите и членове на най-реномираните швейцарски оркестри. Ивайло Ковачев е носител на редица отличия, между които са наградите на осем национални и международни конкурса по пиано. През 2009 г. участието му в съвместен музикален проект е удостоено с приз за най-добро изпълнение на годината в ефира на Швейцарската национална телевизия и с награда на публиката. От 2014 г. Ивайло Ковачев е музикален директор на музея „Йохан Якобс“ в Цюрих.

Майсторът на ударните Борис Динев е един от основателите на перкусионен ансамбъл Полиритмия (1976). С тази формация той концертира на множество музикални фестивали в България, цяла Европа, Куба, Тунис и Япония. Свири с всички български симфонични оркестри, както и с много от известните джаз музиканти – Любомир Денев, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Веселин Николов, Милчо Левиев, Антони Дончев и др. В дуо с Теодосий Спасов е гостувал на множество международни сцени. От 1991 г. живее и работи в Люксембург, като преподава в Conservatoire du Nord и в музикалното училище в Ещернах.

Дружелюб Янакиев се развива като диригент и цигулар. Той завършва Висшето училище за музика и театър в Берн с концертна и солистична диплома по цигулка, след което учи във Висшето училище по изкуствата в Цюрих, дипломирайки се с отличие в две специалности – симфонично и оперно дирижиране. С нестандартните си музикални идеи и експериментаторски дух си спечелва име на един от най-иновативните и креативни млади диригенти в Швейцария.