Китай блокира последната чуждестранна онлайн търсачка

0
162
Китай блокира последната чуждестранна интернет търсачка

Китайските власти прекратиха достъпа до интернет търсачката Bing на Microsoft, съобщава в. The New York Times. Това беше последната чуждестранна търсачка, която работеше в страната.

Решението е изненадващо, тъй като досега Microsoft не е имал сериозни проблеми с властите. Компанията има развоен център в страната, като през годините е осигурявала и облачни услуги на местния бизнес. Самата търсачка Bing също беше преработена в Китай, за да спазва строгите изисквания за допустимо съдържание.

Въпреки това в сряда достъпът до Bing е бил прекратен. Засега няма информация за причината на решението на правителството и дали става дума за временно блокиране или постоянно. Според информация на в. Financial Times, блокирането е по заповед на правителството към местния държавен телеком China Unicom.

Bing не беше особено популярна търсачка в Китай, но се смяташе за последна алтернатива на местния гигант Baidu, който често е критикуван от потребители за недостатъчно коректни резултати и промотиране на собствените си услуги за сметка на конкурентите.