Кметът разпореди проверки, алармира на „високо равнище“ за замърсяването на въздуха над Русе

0
33
проверки

Да бъдат извършени проверки за зачестилите през последните дни замърсявания на въздуха в Русе. За това настоява кметът на Русе Пламен Стоилов в писма до министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител Галин Григоров, директора на РИОСВ Любомир Атанасов и  директора на РЗИ д-р Маргарита Николова.

Повод за писмата са десетките сигнали, подадени снощи за поредното обгазяване, когато в продължение на часове русенци бяха принудени да държат прозорците си затворени.

„От началото на месец август в Община Русе са получени многобройни сигнали при дежурен на Общински съвет за сигурност, свързани с „остра, задушлива миризма на бакелит, химикали, масла и нефтени продукти“. Мобилизирани са екипи от експерти от РИОСВ-Русе и Община Русе, които извършват обходи и проверки.

На основание чл. 19, ал.2 от ЗЧАВ, настоявам пред Вас, за спешно съдействие за предоставяне на допълнителна мобилна инсталация за замерване на показателите на въздуха.

Вярвам, че всяка институция ще изпълни своите ангажименти в рамките на компетенциите си. за да бъде преустановено замърсяването на въздуха и виновните лица да бъдат наказани съгласно българското законодателство“, пише в писмото до екоминистъра Нено Димов.

В писмото до директора на РИОСВ се настоява за незабавно предприемане на действия по извършване на проверка на потенциалните предприятия – замърсители и тези, произвеждащи топлинна н/илн електрическа енергия, изгарящи твърди горива използващи промишлена нара, преработващи нефтени продукти или подобни вещества, за установяване на превишени норми на контролираните замърсители, както и в тридневен срок да му бъдат предоставени в аналитична форма данни от извършени замервания и анализ за състоянието на въздуха на гр. Русе за периода от 01.08.2018 г. до настоящия момент.

„До края на деня трябва да се проверят основните „заподозрени“, без да конкретизирам, тъй като нямаме доказателства, след което продължават по метода на изключването, докато не установим кой е. Няма да допусна на територията на града да работи предприятие, което трови гражданите. Изискал съм от РИОСВ анализ на данните за замърсяване в последните 10 дни както и настоявам при необходимост да се извика и мобилна лаборатория“, заяви Стоилов.