Книга на Хачик Лебикян припомня 26-те кина на Русе

0
49
Хачик Лебикян

Своеобразна разходка из русенските киносалони от края на 19-ия век до наши дни предлага русенският изследовател Хачик Лебикян.

В книгата си “Кината на Русе” авторът се фокусира върху зараждането на киното във Франция и неговото начало в крайдунавския град.

В неголямата по обем книга авторът се е постарал да събере не само най-интересното за местата, събирали любителите на осмото изкуство в Русе през 120-те години от първата публична кинопрожекция, но дава и редица сведения за хората, грижили се за разпространението на филмите, за киномеханиците, без които навремето прожекцията е била практически невъзможна. 26 са били закритите и летните кина в Русе, установява авторът. Днес в града киното е само едно, а по-младите вероятно и не знаят какво е това “лятно кино”.

Специална глава е посветена на филмите, които заради неспазване на партийната линия бяха свалени от екран или пък публиката можа да ги види години след тяхното създаване – „Привързаният балон“, „Една жена на 33“, сниманият почти изцяло в Русе „Понеделник сутрин“, „Животът си тече тихо“, „Кит“ и др. Не са подминати и филмите, ползвали се с най-голям интерес сред русенци, които извиваха опашки пред билетните каси, а за да задоволят интереса в кината пускаха и билети за правостоящи.

Книгата ще бъде представена на 18 май /четвъртък/ в Русенския исторически музей.