Колекция от 3500 екслибриса

Колекция от 3500 екслибриса притежава библиотеката в Русе

Автор:
17 апр. , 2018  

В Художествения фонд на Русенската библиотека има колекция от 3500 екслибриса, съобщиха от културния институт. Тя е създадена от творбите на участниците в международния конкурс за екслибрис, който библиотеката организира от 2005 г. насам. В него са участвали художници от цял свят – представители на различни творчески школи в 51 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

От библиотеката допълват, че 12 табла с оригинали на екслибрис-творби ще бъдат изложени в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София. Експозицията показва в компресиран вид съвременното развитие на тази специфична художествена миниатюра през новото хилядолетие.

В софийското представяне на русенската колекция са включени творби от почти всички издания на конкурса. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Индия, Япония, Хонг Конг. Изложените творби са посветени на различни културни и знакови събития в България и по света, като 100-годишнината от рождението на единствения български нобелов лауреат за литература, русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Има и издания, в които конкурсът е бил посвещаван на теми, свързани с река Дунав, история, културно наследство, свобода, любов, еротика и др.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.