Комисар Мария Габриел представи в Русе програмата на ЕК в областта на цифровите технологии

0
251
Мария Габриел оглавява листата на ГЕРБ

Първата програма в областта на цифровите технологии за Европа беше представена днес в Русе. Програмата, в която ще бъдат инвестирани 9,2 млрд. евро до 2027 г. беше представена от комисар Мария Габриел на Граждански диалог на тема „Цифровите технологии: възможности и предизвикателства“ в Русенския университет. Предложението на комисията е насочено към пет области: Суперкомпютри; Изкуствен интелект; Киберсигурност и доверие; Цифрови умения и Гарантиране на широко използване на цифрови технологии в икономиката и обществото.

Мария Габриел припомни, че днес в цяла Европа само 44 на сто от европейците имат основни цифрови умения, а след 2020 година 90 на сто от работните места ще изискват такива знания. Все повече ще говорим за изкуствения интелект, който ще направи работните места различни от сегашните, подчерта еврокомисарят.

Програмата “Цифрова възможност” дава възможност за стажове до 2020 година за по четири-пет месеца на шест хиляди студенти от цяла Европа. Целта е да се покаже, че блокчейните, изкуственият интелект, киберпространството и киберсигурността са области, които носят перспективи за реализация, каза еврокомисарят.

Участниците в гражданския диалог имаха възможността да изпробват дигиталните си умения чрез електронна система, където задаваха и .отговаряха на въпроси през телефоните си.

Преди гражданския диалог Мария Габриел участва и в среща-дискусия “Младите европейци в дигиталния свят” с ученици посланици на Европейския парламент от Английската гимназия “Гео Милев”. По-късно еврокомисарят ще посети Речно-информационен център Русе, където ще се запознае с дейността и функциите на Центъра за наблюдение на корабния трафик, хармонизиране на информационните услуги, мониторинг и заснемане на състоянието на речното дъно.