Кукерско шествие и дефиле на народни носии

Кукерско шествие и дефиле на народни носии за Сирни Заговезни

Автор:
15 февр. , 2018  

Кукерско шествие и дефиле на народни носии ще открият Деня на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни.

Това съобщиха от общинската фондация “Русе – град на свободния дух”. Празникът ще се проведе на 16 февруари /петък/ в “Канев център” на Русенския университет. Началото му ще бъде поставено с кукерско шествие под звуците на чанове, в което ще се включат деца и родители. След това в “Канев център” ще бъдат открити изложби на кукерски маски и битови предмети. Ще има и дефиле, на което ще бъдат представени около 50 автентични народни носии. В него ще участват ученици от почти всички русенски училища. Ще бъдат показани и народни носии, които са част от голяма колекция на Велико Тодоров от град Бяла. Предвиден е и конкурс “Родител и дете”.

По време на тържеството актьори от театър “Камила” и студио “Нашенци” ще представят обредни практики, характерни за Сирни Заговезни, сред които и традиционното “хамкане”. Родители на ученици ще покажат своите кулинарни умения, като ястията ще бъдат подредени на празнична трапеза.

В събитието ще се включат и групите за автентичен фолклор от читалищата от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла. По време на Деня на народната носия ще бъде представено и “най-дългото пано от шевица”, което е изработено от ученици и се състои от 200 елемента. Ще бъдат наградени и победителите от ученическите конкурси за кукерска маска и за литературна творба на тема “Прошката”.

Събитието е по проект “Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия” – на сдружение “Обществено полезно училищно настоятелство “Фридрих Шилер”, финансиран от общинската фондация “Русе – град на свободния дух”. ТВН е медиен партньор на проявата.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.