Куклата „Барби“ навършва 60 години

0
42
Куклата „Барби“ навършва 60 години

През настоящата година обичаната от момиченцата в цял свят кукла „Барби“ навършва 60 години, при това без нито една бръчка или бял косъм.

От представянето ѝ на изложение за играчки на 9 март 1959 г. в Ню Йорк досега са продадени над 1 милиард екземпляра. Въпреки все по-голямата конкуренция, ежегодно се продават 58 милиона броя от красивия артикул в над 150 държави.

Феноменалният успех на „Барби“ може би се дължи на това, че тя е първата кукла, представена като преуспяла и красива американска жена – мечтата на милиони момичета по света.

Първоначално куклата е русокоса, след това се появяват версии с кестенява и тъмна коса и множество вариации в облеклото и аксесоарите. Първата „Барби“ астронавт вижда бял свят през 1965 г., а първата чернокожа представителка е факт през 1968 г.

По случай юбилея Warner Bros и Mattel пускат на екран филм за куклата, а в главната роля участва копие на „Барби“ от плът и кръв – родената в Австралия актриса Марго Роби. Русокосата красавица е и процудент на лентата.

„Барби насърчава самоувереност и любопитство у децата, докато растат и откриват себе си“, споделя актрисата. „За своите 60 години история тази кукла дава на децата възможност да си се представят в най-различни роли – от принцеса до президент. За мен е чест да участвам като актриса и продуцент в този филм. Вярвам, че ще повлияе положително на децата в цял свят“.