С над метър по-дълбок

Купуват драги за 10 млн. евро за поддържане на плавателния път по Дунав

Автор:
6 дек. , 2017  

Предвижда се закупуване на нова мултифункционална драгираща техника за поддържане на плавателния път по р. Дунав.

Това каза ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 Галина Василева по време на международна конференция за информационните услуги по р. Дунав (Danube Information Services Conference), която се провежда в Русе. Проектът се разработва заедно с Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, очаква се да бъде одобрен на национално ниво до края на годината, след което да стартират тръжните процедури. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и е на стойност малко над 10 млн. евро. С него ще се гарантира навременна и ефективна поддръжка на плавателния път на реката. Усилията на Европейския съюз за развитие на Дунавския басейн имат ключово място в редица политики, както на европейско, така и на национално ниво. Подобряването на инфраструктурата на водните пътища е приоритет за страната, затова в секторната оперативна програма през миналия и през настоящия програмни периоди е предвиден значителен финансов ресурс за тези дейности, каза още Галина Василева.

Тя допълни, че ИАППД работи активно за закупуването на специализирани плавателни съдове, които да гарантират навременното проучване и поддържане на река Дунав. Първият от тях работи вече половин година и изпълнява реални операции, а други два ще бъдат доставени още през следващата година.

Темата на тазгодишния форум е “GIS for RIS” (Географски информационни системи за Речни информационни системи). Конференцията се провежда в зала „Европа“ на Доходното здание в гр. Русе, а домакин на събитието е ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.