Лайънс клуб “Сексагинта Приста” облагородява района около “Всех Святих”

0
31
средства за довършване ва църквата „Всех Святих“

Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ – Русе ще помогне за облагородяване на градската среда в района на църквата „Всех Святих“ и адаптирането й за хора със специфични проблеми. Инициативата е по повод 20-годишнината от създаването на клуба, която се изпълва на 16 юни 2018 г. Вече са проведени срещи с Русенския митрополит Наум, с директора на Историческия музей проф. Николай Ненов, с главния архитект на Община Русе г-жа Живка Бучуковска и кмета Пламен Стоилов. Предстои да се изработи и постави информационна табела за историята на църквата, както и обновяване на светофарната уредба в близост до храма. Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ – Русе ще закупи и предостави звукова система /зумер/, осигуряващ безопасното преминаване на хора със специфични проблеми.

За времето на своето съществуване, членовете на Клуба се стремят да изпълнят със съдържание мисията, която ги събира, а именно със своята дейност да са полезни на Русе и русенци. Благотворителните балове, които организират, са дали възможност да закупят апарат за ранна диагностика за ретинопатия при недоносени деца, както и два апарата за скрининг за вродена глухота при новородени. Те са предоставени в отделение „Неонатология“ с цел ранна диагностика и превенция. Освен това, през годините събират средства за църквата „Всях светих“, подпомагат строителните дейности на Басарбовския манастир, изграждат детска площадка в Комплекса за социални услуги, правят дарение за ДГ „Зора“, подкрепят талантливи русенски деца и уверяват, че тази дейност ще продължи в бъдеще.

За отбелязване на 20-годишнината в Русе ще пристигнат представители на Лайънс клубове от Германия, Македония, Румъния, от много български градове, както и ръководството на Дистрикт 130.