Мадрид започна процеса по суспендиране

Мадрид започна процеса по суспендиране на автономията на Каталуния

Автор:
21 окт. , 2017  

Испанското правителство започна процеса по суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след извънредното правителствено заседание.

Той обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови регионални избори в срок от шест месеца. Мерките на правителството не суспендират напълно автономното самоуправление, а отстраняване на премиера, негови приближени и ограничаване правомощията на регионалния парламент.

Заседанието се проведе в резиденцията на испанския министър-председател – дворецът Монклоа, където през 1978 г. окончателно е договорен автономният статут на Каталуния. Това става в хода на демократизацията на Испания след дългите години диктатура на Франко.

Испанският премиер добави, че правителството „никога не е имало желание“ да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.

„Член 155 е член на конституцията, който се прилага само в изключителни случаи. Налагало се е да бъде прилаган само веднъж, по времето на министър-председателя Фелипе Гонзалес, но не беше приложен в действие, тъй като тогава ситуацията се върна към законовия ред”, заяви Мариано Рахой.

Решението, каза още Рахой, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите. То трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври (петък).


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.