“Маргаритка” и “Приказки без край” с дарение за УМБАЛ „Канев“

0
8
“Маргаритка”

Детски музикални кътове за игра на открито ще има в русенската УМБАЛ „Канев“, съобщиха от здравното заведение.

Те са дарение на педиатричното отделение към болницата от социален проект “Маргаритка” и националната инициатива “Приказки без край”. Официалното откриване ще бъде на 16 май, сряда, в 9:30 часа.

Специални гости на събитието за откриване на детските кътове ще бъдат Вики от Мастило и русенката Яна Липованска, които са основателите на проект “Маргаритка”, както и Йорданка Димитрова, бранд мениджър на „Панадол“ в GSK, които стоят зад инициативата „Приказки без край“.

Музикалните и иновативни съоръжения са специално разработени за общата кауза на двете инициативи и са първите по рода си в България.  Музикални стъпки и светеща, люлееща се пейка, създадени чрез нова технология, ще носят настроение и усмивки на децата, настанени в УМБАЛ “Канев” – Русе.

Реализирането на детския музикален кът е резултат от съвместната кампания на “Маргаритка” и “Приказки без край”, която стартира през месец ноември миналата година. “Приказки без край” подкрепиха “Маргаритка” и заедно издадоха компакт диск, в който са събрани вече познатите на децата песнички на “Маргаритка” и шест аудио приказки, чиито автор е Илия Деведжиев. Изграждането на музикалния кът за деца е възможн, благодарение на приходите от продажбите на съвместното издание.

Децата от педиатричното отделение на УМБАЛ “Канев” – Русе ще имат възможност да се радват на музикални стъпки, които работят на принципа на специална технология. Тя превръща кинетичната енергия от играта на децата в звук. При стъпване или скок върху която и да е от музикалните плочки, се произвежда кинетична енергия, която ги захранва и така от всяка „стъпка“ звучи любима на децата българска песничка. Светещата пейка е с вградена соларна система, която поема слънчевата светлина през деня и я превръща в меко и топло осветление в по-тъмните часове на денонощието. Музикалните съоръжения, дарени от „Приказки без край” и „Маргаритка”, са разработени от Playground Energy. Чрез тях децата имат възможност   да се докоснат до света на музиката свободно и да развиват психомотрните си умения с игри и забавления.