Масово продават цигари на непълнолетни

0
50
Масово продават цигари на непълнолетни

Търговци масово продават цигари на непълнолетни, без да изискват документ, удостоверяващ възрастта на клиента, установи проверка на ТВН по повод читателски и зрителски сигнали и публикации в социалните мрежи.

Цигари се продават до почти всяко русенско училище. Обикновено отстоянието на търговския обект от учебното заведение не е повече от 200 метра. Непълнолетните лица масово имат достъп до тютюневи изделия, а търговците нямат навика да изискват документ за самоличност, удостоверяващ възрастта на клиента.

Две 15-годишни момичета от Русе разказват на екипа ни, откъде си  купуват цигари на бройка. Установяваме, че това е практика в повечето малки квартални магазини. С намерението да си купят кутия цигари, децата се отправят към спирката на „Олимп“ в русенския квартал „Здравец – Север“. Абсолютно безпроблемно се сдобиват с кутия цигари. Никой не ги пита на каква възраст са и не им е поискана лична карта.

Екипът ни се отправя към друг павилион за цигари. Обектът този път е на спирката пред голям търговски център в „Здравец – Изток“. Ситуацията се повтаря.

Наказанията за продажба на тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст са до 10 хиляди лева при първоначално нарушение и до 20 хиляди лева при повторно, припомнят от Комисията за защита на потребителите. Оттам обаче са категорични, че санкции могат да бъдат налагани, само ако нарушението стане в тяхно присъствие. Екипът ни разчита на това, че както Комисията за защита на потребителите, така и Общината и контролните органи ще се самосезират.