Мерят безплатно кръвното налягане в Лечебни заведения „Медика“

0
5
Лечебни заведения „Медика“

Русенци ще имат възможност утре, 17 май, безплатно да измерят кръвното си налягане и да получат консултация от кардиолог, съобщиха от Лечебни заведения „Медика“.

Поводът е Световния ден за борба с хипертонията, който се отбелязва на тази дата. Желаещите да се възползват от предложението могат да сторят това между 10 и 12 часа на 17-ти май /четвъртък/ пред входа на ДКЦ-2 /ж.к. „Здравец-изток“, ул. „Рига“ № 35/.

В световен мащаб всяка година поради високо кръвно налягане умират 10 милиона души, припомнят кардиолозите. То е една от основните причини за сърдечни болести, инсулт, заболявания на кръвоносните съдове и бъбреците, то допринася за развитие на деменция. Трагедията е там, че половината от хората с артериална хипертония не знаят, че имат коварното заболяване, тъй като то обикновено протича безсимптомно или с незначителни оплаквания като главоболие, замайване и задух. В България всеки пети човек под 50 години и всеки втори над 50-годишна възраст е засегнат от артериална хипертония.

Въпреки че в  90–95% от случаите на артериална хипертония, причините остават неизвестни, специалистите съветват да поддържаме нормално телесно тегло и да ограничим приема на сол и алкохол.

Като част от здравните организации, грижещи се за доброто на хората, Лечебни заведения „Медика“ са предвидили мобилен пункт за консултации с кардиолог и измерване на кръвно налягане. Целта е гражданите да се окуражат да провеждат профилактика и контрол над тихия убиец – хипертонията.