В първата пролетна вечер

Минчо и Николай Минчеви свирят в първата пролетна вечер

Автор:
20 мар. , 2017  

С един от своите любимци – маестро Минчо Минчев, който ще излезе на сцената в компанията на своя син Николай Минчев ще се срещне русенската публика в първата пролетна вечер.

Концертът, който е част от програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ ще започне в 19 часа в Голямата зала на Доходното здание. Дуо Минчеви ще изпълни произведения от Льоклер, Шпор, Моцарт и Халворсен.

Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“, почетен гражданин на Русе. За поредна година, освен че ще излезе на концертната сцена, по традиция паралелно той ще води и майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни международни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

Неговият син, Николай Минчев също е доказал своя изключителен талант. Той завършва Университета Фолкванг в Есен при проф. Нана Яшвили и своя баща. През 1996 получава отличието Музикант на годината на БНР за най-добър дебют. Следват редица престижни награди и гастроли с именити оркестри из цяла Европа. От 2005 Николай Минчев е доцент по цигулка в Университета Фолкванг в Есен.

В 17:30 ч. на същия ден, 20 март, ще се състои заключителният концерт на майсторския клас по оперно пеене, воден от Дарина Такова. Концертът ще се проведе в зала Европа на Доходно здание.

 Comments are closed.