Министър Караниколов: Гебрев не е вписан в Търговския регистър като собственик на „Дунарит“

0
24
Има проблем със собствеността на „Дунарит”

Ситуацията продължава да е същата, че има проблем със собствеността на „Дунарит”.

Това заяви министърът икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в министерството по повод вчерашното изявление на обявилия се като собственик на предприятието Емилиян Гебрев.

Емилиян Гебрев не е записан в Търговския регистър като собственик на “Дунарит”. Собственик на дружеството, което притежава “Дунарит” към момента, е фирмата “Кемира” на Цветан Василев, но дяловете и акциите й са запорирани, заяви министърът.

Караниколов каза още, че Държавна консилидационна компания /ДКК/ е платила на синдиците на КТБ задълженията към банката на “Дунарит” от 47 млн. лв, а парите са влезли в масата на несъстоятелността. „Няма законова процедура, по която тези пари да излязат от там за някой, различен от кредиторите“, посочи министърът. Тези пари са платени на синдиците на КТБ и от тях ще бъдат удовлетворени кредиторите на банката.

Същевременно “Дунарит” е направило плащане към ДКК от 50 млн. лв. По-късно обаче е внесена искова молба, с която не се признава плащането. Министърът каза, че има неясноти по отношение на действията на търговското дружество “Дунарит”. Едното противоречи на другото и в момента заради внесения иск съдът спря производството за вписване на залога на търговското предприятие, коментира Караниколов.

Министърът каза още, че лицензите на „Дунарит” не са прекратени към момента, дружеството няма да спира работа.

„Никой няма интерес дружеството да спре работа. Вакуум в този бизнес няма, ако дружеството спре, то веднага ще бъде заменено от някой чуждестранен негов конкурент“, каза министърът