Младежи събират средства за ремонт на стария градски часовник в Силистра

Автор:
7 февр. , 2018   Video

Младежи стартират кампания по набиране на средства за ремонт на стария градски часовник в Силистра. Механизмът е изработен в средата на 19 век от чешката фирма „Хайнц“. И въпреки правените в годините няколко ремонта, днес отново има нужда от поправка.

Циферблатите на часовника, който наричат архитектурно чудо, показват четирите посоки на света. Магдалена Господинова и деца от Ученическия парламент приемат за своя кауза неговия ремонт.

„На туристическите картички се вижда галерията с часовника и Пегасът, който е до театъра и някак, когато часовникът започне да работи – все едно Силистра отново се е събудила“, казва Магдалена Господинова.

Други, като Георги Балушев,  допълват, че това не е обикновен часовник и тази сграда, и точно този часовник са едни от символите на града.

„Мисля, че много граждани биха могли да се отзоват на една инициатива с доброволна подписка – да се намерят необходимите средства и отново да чуем гласа на силистренския часовник“, допълва той.

Намерението на учениците е да организират благотворителни концерти и да кандидатстват с проект към финансиращи програми, с които да съберат средства за ремонта.

Йордан Колев, директор на Художествената галерия, припомня: „Той е от средата на деветнайсети век – около 1850 г. и с много голяма стойност. Не всеки град си има такъв часовник – ние си имаме, а не можем да го поддържаме. Струва средства, за да може да бъде ремонтиран“.

Предварителни сметки показват, че ще са необходими между 4 и 8 хиляди лева за ремонта. Съществува и вариант ръчният механизъм да бъде заменен с електроника, с цел по-лесна поддръжка във времето, без да се нарушава външният вид на часовника.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.