Мобилно приложение разкрива т.нар. „съвременно робство“

0
127
Car wash slavery operation

Британските шофьори вече могат да използват безплатно мобилно приложение, за да помагат за разкриване на т.нар. „съвременно робство“. За пет месеца  – между юни и декември 2018 г., са открити близо 1000 възможни случая в автомивки.

То е пуснато от Църквата на Англия и Католическата църква в Англия и Уелс заради тревогата, че работниците там се експлоатират. Чрез него шофьорите могат да въведат локацията си и след това да прегледат серия от показатели, например дали се приема само плащане в брой, дали служителите живеят там или някои от тях изглеждат уплашени. Ако отговорите показват висок риск от робство, потребителите са насочвани към специална телефонна линия за помощ, за да съобщят за това.

Подразделението на Църквата на Англия за борба с робството определи като “разочароващ” броя на подадените сигнали. Според проучване на приложението, свалено над 8200 пъти, едва 18 процента от хората, които са били помолени да се обадят на специалната телефонна линия за оказване на помощ, са го направили.