Пьончан, Корея

МОК отряза Русия от Олимпиадата в Пьончан

Автор:
5 дек. , 2017  

Международният олимпийски комитет взе решение да не допуска Русия до участие в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея.

Това съобщи президентът на централата Томас Бах след извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария. Руски състезатели все пак ще могат да се състезават на Игрите, но под неутрален флаг, индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Ако такъв спортист спечели златен медал, на церемонията по награждаване ще бъде изпълняван олимпийският химн.

Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

Скандалът гръмна след като през месец май миналата година “New York Times” публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от “допингова програма” на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.