МОН иска редакция на анкетата за „друг“ пол, ЕК отговаря – държавите са компетентни

0
161
редакция на анкетата

Министерството на образованието и науката е изпратило писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт” към Европейската комисия с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE, съобщиха от водемството. Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго” или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив.

В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

В същото време от представителството на комисията в София разпространиха становище, в което се отричат, че ЕК се опитва да “наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища.

„Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподавана и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде.

SELFIE беше разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента беше тествана в 650 училища в 14 държави“, пише в становището.