"Виртуална феминистична разходка"

Музеят в Русе кани на “Виртуална феминистична разходка”

Автор:
12 февр. , 2018  

Втората “виртуална феминистична разходка” ще се състои в Русенския исторически музей на 13 февруари /вторник/.

Ренета Рошкева, уредник в отдел “История на България XV – XIX век”, ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки, съобщиха от културната институция.

Туристическите турове са част от проект на Българската асоциация на университетските жени “Жени, женски организации и места на колективна памет в София, Русе, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Бургас”, осъществен с подкрепата на Български фонд за жените.

Разходки ще има през този и през идния месец. Сборният пункт на туровете ще е къщата-музей “Баба Тонка”. Разказът ще маркира и мястото, където е била къщата на Екатерина Каравелова, един от символите на женското движение в България в периода между войните, оглавила девическото училище в Русе след Освобождението. Ще се отдаде заслуженото на ролята на дружество “Стопанка” за образованието на момичетата. Пред паметника на Любен Каравелов участниците ще чуят съвременно звучащите му разсъждения за образованието на жените. При професионалната гимназия по облекло разказът ще обърне внимание на дейността на най-авторитетното русенско женско дружество – “Добродетел”.

Последната спирка на обиколката по “женските” места в Русе ще бъде математическата гимназия “Баба Тонка”, където ще стане дума за приноса на русенските учителки за развитието на женското движение в България.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.