Над 1000 любители на неравноделните ритми събра зала „Дунав“

Автор:
11 мар. , 2018   Video

Над 1000 любители на неравноделните ритми се включиха в седмото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“, организирана от Танцова школа „Играорци“.

Програмата в спортния комплекс „Дунав“ протече в три кръга. В първия участниците изпълниха две автентични хора по свой избор, като едното беше от региона, от който е групата. „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 9/8 е името на втория етап, в който клубовете показаха майсторство и оригиналност. В третата част беше надиграването на ръченица за Мис и Мистър “Русчуклийска среща 2018”.

За най- емоционално артистична група беше отличена група „Възрожденци“ – Варна, за най-ансамблово изпълнение на хоро – „Марико“ – Свищов и за най-масова група, взела участие във фестивала – „Воеводи“ – Варна.

В първия етап на надпреварата при групите  под 30 участници на първо място беше класирана група „Лукойл-Нефтохим“, следвана от „Родолюбие“ – Кюстендил и „Буенци“ – София.

При групите над 30 участници победител е „Чанове“ от Русе, пред „Моряците“ и „Фолклорна палитра“.

Във втория етап първото място бе за „Веселчани“ за Добрич, следвани от „Фолклорни плетеници“ – Попово и състав при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.

Специална награда на Сдружението на клубовете за български народни хора към Национална секция на CIOFF България беше присъдена на „Зора“ – Несебър.

За „Мис“ и Мистър „Русчуклийска среща“ бяха определени Виктория Начева и Валентин Михайлов.

Наградата на кмета на Община Русе, която беше връчена от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров беше присъдена на ТШ „Фолклорен извор“ – с. Тополи за първи етап на групи под 30 участници, на „Абритус“ – Разград за първи етап групи над 30 участници и на ТФ „Липник“ – с. Николово за втория етап от надиграването.

Наградата на организаторите от танцова школа „Играорци“ получи „Искра“ – Казанлък.

Поздравителен концерт за участниците и гостите в залата изнесе ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев.Comments are closed.