Най-добрата реколта от години отчитат зърнопроизводители

Автор:
16 юли , 2017   Video

Най-добрата реколта от 37 години насам отчитат зърнопроизводителите в Добричко

Вече са ожънати над 30 на сто от засетите с пшеница площи от 1 млн. и 213 дка. Средният добив е 569 кг/дка, а качеството на зърното е много добро.

Най-висок добив от пшеница бележат стопаните от община Генерал Тошево – 630 кг/дка. Техните очаквания са тазгодишната реколта да достигне и 720 кг. Изкупната цена обаче е ниска, споделят зърнопроизводители.

„Миналата година беше 260 лв., в един момент отиде около 300. И друг проблем – хлебна пшеница не търсят, но се заделя, те се продават отделно но на една и съща цена се изкупува“, коментира Алекси Алексиев, зърнопроизводител от Генералтошевско.

Жътвата на ечемика в региона е пред своя край със среден добив от 470 кг/дка. Прибрани са и една трета от засетите площи с маслодайна рапица. При тази култура средните количества са 278 кг/дка. Състоянието на пролетниците към момента е добро.

„Трябва след 10-15 дни, като свършим жътвата, ако може да завали един дъжд да ги освежи за лятото още малко“, каза зърнопроизводителят Николай Алексиев.

Според по-опитните стопани, вече се чувства липсата на влага, въпреки проливните дъждове, които предхождаха жътвата на пшеницата, а на места достигнаха и 100 л/кв.м.

 Comments are closed.