Най-популярните имена за новородени

0
265
Най-популярните имена за новородени

Виктория, Мария, Георги и Александър са най-популярните имена за новородени, показват данните на Националния статистически институт.

В последните десет години най-популярните имена, избирани от родителите за новородени момичета са Виктория и Мария, а за момчета – Георги и Александър.

През миналата година най-много новородени момченца са получили името Георги – 976, на второ място по популярност е името Александър, дадено на 930 новородени, а на трето Мартин – 748.

През 2018 г. най-много новородени момичета са получили името Виктория – 674. Мариите са 591, а с името Никол са кръстени 586 момиченца.

От началото на 21-ви век наред с традиционните за България все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят – Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София, коментират статистиците.

Едни от най-често срещаните 10 имена на момичета през 2008 г. – Теодора и Гергана, през 2018 г. са изместени от София и Дария, които са били съответно на 20-о и 48-мо място преди 10 години. В сравнение с 2008 г., когато Николай, Виктор и Кристиян са били сред първите 10 имена, сега те отстъпват местата си на Калоян, Теодор и Борис, който от 20-а позиция отива на четвърта.

Трите най-разпространени женски имена сред всички поколения са Мария, Иванка и Елена, а трите мъжки – Георги Иван и Димитър.