Неизправни отоплителни уреди – основна причина за пожарите

0
110
68-годишен мъж изгоря в дома си при пожар

Неизправни отоплителни уреди са най-често срещата причина за пожарите в Русенско през зимата. Това показват данните на регионална противопожарна служба в града.

Най-често срещаните причини за пожари през зимния отоплителен сезон в региона са късо съединение на амортизирани или технически неизправни отоплителни уреди и съоръжения, както и небрежност и подценяване на мерките за пожарна безопасност.

Анализите показват още, че зачестяват и тежките инциденти при неправилна употреба на газови уреди.

От началото на отоплителния сезон в региона е имало повече от 60 произшествия – основната част от тях са пожари в контейнери за смет, причинени от неизгасена жарава. Има и три тежки инцидента, при които са загинали трима души. При първия случай възрастна жена е починала при пожар в дома си. Причината е неизправност в комина. При втория инцидент жертвата е възрастен мъж. Огънят лумнал от неизправна електрическа печка за отопление в къщата, която обитавал. Третият инцидент е отпреди двайсетина дни – самотно живеещ 67-годишен мъж е починал при пожар в къщата си в русенското село Сваленик. Тялото му било открито до печка на твърдо гориво в една от стаите.

От противопожарната служба информират, че през миналия есенно-зимен сезон в област Русе са били регистрирани 141 пожара. При инцидентите са загинали трима души, а двама са били ранени.