Нерегламентиран внос

Нерегламентиран внос на майки мори българското пчеларство

Автор:
21 мар. , 2017  

Нерегламентиран внос на пчелни майки и рояци на територията на България от други страни е една от причините за болестите, които морят българското пчеларство.

Това заяви в Русе проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив, който беше гост лектор по покана на Националната служба за съвети в земеделието.

Обществена тайна е, че законът за пчеларството не се спазва, особено в частта да не се внасят пчелни майки и рояци на територията на България от страни, в които има екзотични болести, мотивира се проф. Петров. По думите му, в някои от държавите често се среща т.нар. малък кошерен бръмбар, който е виновен за измирането на пчелните семейства. Такава била ситуацията в южната част на Италия, където от 2014-та този вредител трайно се е настанил. Затова българските пчелари трябва да са много внимателни, предупреди проф. Петров.

Той посъветва стопаните да купуват пчели майки само от лицензирани производители. При нелегалните няма контрол нито за здравния статус, нито за генетичния материал и селекционната дейност. Друг проблем, който изтъкна експертът, е заплахата към пчелите от страна на самите стопани. Причината, според него е, че през последните години във връзка с възможностите на българските пчелари да участват и по 3-годишната програма за развитие на пчеларството и различните мерки на ПРСР. „Много хора, които нямали никаква квалификация в областта на отглеждането на пчелите, кандидатстват за средства. А по този начин професионалистите също ставали уязвими, ако в съседство има недобре подготвен пчелар“, уточни проф. Петров.

Неоникотиноидните препарати в земеделието, са друга опасност, за която предупреди професорът. През 2016-та те се оказаха гибелни за пчелните семейства. Затова от бранша се надяват през тази година Аграрното министерство да не разрешава употребата им.Comments are closed.