Нов, по-мощен трус във Вранча рано тази сутрин

0
33
Нов, по-мощен трус

Нов, по-мощен трус е регистриран тази сутрин в сеизмичната област Вранча, съобщава сеизмологичния институт на северната ни съседка.

Трусът с магнитуд 4,9 по Рихтер, е бил регистриран в 5 часа и 32 минути тази сутрин. Епицентърът е бил на 131 км. от столицата Букурещ, където трусът е бил усетен от живеещите по високите етажи на жилищните сгради. Не се съобщава за разрушения и пострадали. Средиземноморският сеизмологичен център определя интензитета на труса от 4,6 по Рихтер.

Трусът е бил усетен и в Русе. Жители на града споделят в социалните мрежи, че са почувствали разтърсване на сградата, според някои, домашните им любимци били превъзбудени.

Медиите в северната ни съседка припомнят, че в 13 часа и 27 минути вчера беше регистриран трус с магнитуд 4,6 по Рихтер. Епицентърът беше само на няколко километра северно от днешния. Те цитират директора по научна дейност на Националния геофизичен институт на северната ни съседка Мирча Радулян, според когото, е нормално през определен период от време да бъдат регистрирани трусове с интензитет над 4,4 по скалата на Рихтер.

„Последните трусове с магнитуд над 4 са регистрирани през юни, нормално е засилване на сеизмичната активност“, казва Мирча Радулян пред Медиафакс. По думите му, тази активност не представлява опасност за местното население и не нанася щети на местното население.