Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистренско

0
77
нови случаи на африканска чума при диви свине

Констатирани са нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистренско, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Установените случаи на опасното заболяване са в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз“. Пробите са взети от прасета в държавното ловно стопанство „Каракуз” на 6 март 2019 година. От Националната референтна лаборатория в София са потвърдили наличие на вируса при две животни. „Каракуз“ се намира в непосредствена близост до територията с последното намерено умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума.

Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 г. Те са потвърдени при прасета, открити при претърсване на региона.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

От БАБХ напомнят, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета.