Новите депутати на първо заседание

0
20
С гласовете на ГЕРБ и ДПС

Депутатите от новоизбраното 44-от Народно събрание се събират днес в пленарна зала на първо заседание.

По традиция новият парламент ще бъде открит от най-възрастния депутат. В 44-ото Народно събрание това е Тома Томов. След това новите 240 народни избраници ще се закълнат и ще подпишат клетвените листове. Клетвата гласи: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 44-тото Народно събрание. Очаква се това да бъде Димитър Главчев от ГЕРБ. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Народните представители ще изберат заместник-председатели на Народното събрание и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Народните представители ще бъдат поздравени и от президента Румен Радев.

На тържественото заседание са поканени да присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

И 44–ото Народно събрание ще бъде пъстро, както и предходният 43-ти парламент, макар в него да влизат по-малко политически сили – 5. Очаква се ГЕРБ да сформира коалиция с Обединените патриоти. Двете формации общо имат 122 депутати. Те вече постигнаха споразумение и се зарекоха да изкарат пълен управленски мандат, нещо което не се е случвало от 2009 г.

За председател на 44-ото Народно събрание ГЕРБ ще предложи Димитър Главчев, който беше заместник в миналия парламент. Основната номинация за зам.-председател е на Цвета Караянчева. Парламентарната група на ГЕРБ ще оглави отново Цветан Цветанов, а заместници ще са Красимир Велчев и Снежана Дукова.

 

Парламентарната група на левицата ще се казва “БСП за България” и неин председател ще е лидерът на партията Корнелия Нинова. Левицата ще предложи за заместник- председател на НС Валери Жаблянов. Заместници на Нинова ще са Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев, Антон Кутев и Крум Зарков.

Парламентарната група на Обединени патриоти ще бъде оглавена от тримата съпредседатели – Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. ПГ на ОП номинира Явор Нотев за заместник-председател на 44-ия парламент.

Парламентарната група на ДПС ще бъде председателствана от лидера на партията Мустафа Карадайъ, който ще има трима заместници – Хамид Хамид, Йордан Цонев и Халил Летифов. За зам.-председател на Народното събрание ще бъде предложена д-р Нигяр Джафер.